Home » Во фокусот » Десет правила за успешна питч презентација од Саша Савиќ

Десет правила за успешна питч презентација од Саша Савиќ

Саша Савиќ е Извршен директор на Mediacom, една од најуспешните медиски агенции во Северна Америка и горд сопственик на лауреатот медиски директор на годината во САД.

Во текстот посветена на неговото неодамнешно предавање, порталот Media-Marketing, пренесува 10 совети од Г-дин Савиќ за тоа како да се подготвите и како да изведете успешна питч презентација:

sasha savic

Саша Савиќ

1. Сфатете го карактерот на клиентот пред да се сретнете со него за првпат, дознајте што повеќе за него.
2. Дознајте го главниот проблем во работата на клиентот на основа на Вашето сопствено следење на индустријата и познавањето на психата на потрошувачите. Не одговарајте на клиентовиот бриф, откријте каде е проблемот за кој клиентот можеби не е ни свесен.
3. Осмислете една идеја околу која ќе се врти целата презентација.
4. Секој нов бизнис е борба. Дефинирајте ги непријателите против кои ќе се борите заедно со (потенцијалниот) клиент и “херојот“ кој ќе го спаси клиентот/бизнисот од невоља.
5. На клиентот пројдајте му СОН, а не кампања или агенциски сервис.
6. Зборувајте со речник кој го рабираат сите.
7. Уверете се себеси и Вашиот тим дека победата е можна, односно извесна.
8. Однесувајте се како партнер, не како агенција.
9. Ловете ги звездите. “Не е лошо….“ – не е доволно добро !
10. Вежбајте, вежбајте и вежбајте презентација без слајдови, така добивате самодоверба.

 

 

Автор Marketing365

Маркетинг365 (М365) е прв македонски портал кој во фокусот ја има маркетинг, медиа и ПР индустријата во Македонија. Формиран е во 2011 година и во своето досегашно постоење има добиено неколку домашни и меѓународни признанија вклучувајќи ги и “Блог на годината“ (прво место, 2011 и 2015 год.), “Највлијателен балкански блог кој доаѓа од Македонија“ (прво место 2012) и “Најдобар бизнис-информативен веб сајт“ (второ место, 2014). Почнувајќи од февруари 2015 година, Маркетинг365 е официјален претставник во Македонија на најпознатиот светски креативен фестивал Cannes Lions. Тимот на М365 го сочинуваат активни професионалци од маркетинг, медиа и ПР индустријата во Македонија. e-mail : contact@marketing365.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Marketing365 Marketing365 Marketing365