Home » Во фокусот » Донесен правилник за нови рекламни техники

Донесен правилник за нови рекламни техники

Советот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги на својата 15-та седница одржана пред неколку дена донесе Правилник за нови рекламни техники.

Со овој Правилник се пропишуваат правилата за користење на новите рекламни техники од страна на давателите на аудиовизуелни медиумски услуги (телевизиски радиодифузери и даватели на аудиовизуелни медиумски услуги по барање).

aaavmu logo

Нови рекламни техники се аудиовизуелни комерцијални комуникации кои се иновативни на техничко ниво и се појавуваат како резултат на техничкиот напредок. Нивните специфични карактеристики не се секогаш јасно опфатени со законската регулатива, но во основа се дозволува нивниот развој се додека се применуваат и почитуваат основните принципи што важат за сите комерцијални комуникации. Новите рекламни техники ги опфаќаат рекламирањето на поделен екран, интерактивното рекламирање и виртуелното рекламирање но не се ограничуваат само на нив.

Целта на овој Правилник е:
– Да се обезбеди повекекратна заштита на гледачите од прекумерна изложеност на рекламирање и од нечесни комерцијални практики;
– Да не се спречува употребата на нови рекламни техники.

Целиот текст на Правилникот за нови рекламни техники можете да го погледнете на овој ЛИНК.

Автор Marketing365

Маркетинг365 (М365) е прв македонски портал кој во фокусот ја има маркетинг, медиа и ПР индустријата во Македонија. Формиран е во 2011 година и во своето досегашно постоење има добиено неколку домашни и меѓународни признанија вклучувајќи ги и “Блог на годината“ (прво место, 2011 и 2015 год.), “Највлијателен балкански блог кој доаѓа од Македонија“ (прво место 2012) и “Најдобар бизнис-информативен веб сајт“ (второ место, 2014). Почнувајќи од февруари 2015 година, Маркетинг365 е официјален претставник во Македонија на најпознатиот светски креативен фестивал Cannes Lions. Тимот на М365 го сочинуваат активни професионалци од маркетинг, медиа и ПР индустријата во Македонија. e-mail : contact@marketing365.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Marketing365 Marketing365 Marketing365