Home » Во фокусот » Фејсбук размислува за воведување на модел за претплата на вести од издавачите

Фејсбук размислува за воведување на модел за претплата на вести од издавачите

Фејсбук планира да воведе претплата на својата Instant Articles опција во месец октомври, што би можело да биде навистина добра вест за издавачите на медиуми.

Говорејќи на самитот за иновации во дигиталното издаваштво (Digital Publishing Innovation Summit), директорката за информативни партнерства во Фејсбук, Campbell Brown  изјави дека платформата ја размислува опцијата како би ги задоволила новинските и дигиталните издавачи.

Планот е да се насочуваат читателите на почетната страница на издавачите, како тие би можеле да се претплатат кога ќе се појави т.н. paywall, кој ќе бара од читателите да станат претплатници откако ќе прочитаат 10 статии.

“Сеуште сме во рани разговори со неколку издавачи во врска со тоа како би можеле подобро да ги подржиме бизнис моделите за претплата преку Фејсбук“ – рече Brown. “Во склоп на Facebook Journalism Project многу блиску соработуваме со нашите медиумски партнери за подобро да ги разбереме нивните потреби“.

Оваа најава доаѓа после информациите за формирањето на The News Media Alliance , професионалното здружение во кое ќе членуваат преку 2,000 медиумски издавачи и кое ќе има за цел да лобира во американскиот конгрес за ограничено ослободување од антимонополските правила.

 

Автор Marketing365

Маркетинг365 (М365) е прв македонски портал кој во фокусот ја има маркетинг, медиа и ПР индустријата во Македонија. Формиран е во 2011 година и во своето досегашно постоење има добиено неколку домашни и меѓународни признанија вклучувајќи ги и “Блог на годината“ (прво место, 2011 и 2015 год.), “Највлијателен балкански блог кој доаѓа од Македонија“ (прво место 2012) и “Најдобар бизнис-информативен веб сајт“ (второ место, 2014). Почнувајќи од февруари 2015 година, Маркетинг365 е официјален претставник во Македонија на најпознатиот светски креативен фестивал Cannes Lions. Тимот на М365 го сочинуваат активни професионалци од маркетинг, медиа и ПР индустријата во Македонија. e-mail : contact@marketing365.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Marketing365 Marketing365 Marketing365