Home » Во фокусот » Најпосетувани македонски веб сајтови за месец Јуни 2014

Најпосетувани македонски веб сајтови за месец Јуни 2014

Досегашните текстови за статистиките и остварувањата на македонските веб сајтови, во континуитет се едни од најчитаните статии на М365, така што уште еднаш оваа година правиме преглед на најпосетуваните портали според мерењата на Гемиус, овојпат за месец Јуни 2014 година.

Рангирањето за месец Јуни 2014 ќе го презентираме по 4 параметри ( Reach, Visitors (Real Users), Page Views  и Visits).

  • Прв параметар по кој ќе го прикажеме рангирањето на веб сајтовите за месец Март 2014 ќе биде според Reach т.е. според процентот на посетители (real users) кои погледнале најмалу една веб страна од веб сајтот за определеното мониторирано време споредено со вкупниот број на активни интернет корисници во истиот временски период.

 

Source: Gemius, gemiusAudience, June 2014

Source: Gemius, gemiusAudience, June 2014

Целиот ранкинг по овој параметар е достапен на следниов ЛИНК

Кога ќе се анализираат остварувањата на првите 20 сајтови, забележително е дека сите портали освем Vistina.mk, Media.mk и Vrapce.mk имаат намалување на Reach-от во споредба со претходиот месец. Порталот Media.mk остварува најголем раст од дури 43,8%.

  • Ако Reach-от го претставиме во апсолутни бројки, односно според Visitors (Real Users)  вистински корисници, параметар кој претставува број на луѓе (не компјутери или кукис) кои барем еднаш во мониторираниот период (Јуни 2014) посетиле најмалку една страна од мониторираниите веб сајтови:
visitors June 2014

Source: Gemius, gemiusAudience, June 2014

Целиот ранкинг по овој параметар на следниов ЛИНК.

  • Нареден параметар по кој ќе го прикажеме рангирањето ќе биде Page Views – т.е. бројот на прикажани страни од еден веб сајт во рамки на пребарувачот на посетителот
Page Views 2014

Source: Gemius, gemiusAudience, June 2014

 

Целиот ранкинг по овој параметар можете да го видите на следниов ЛИНК

  • За крај, ќе го покажеме ранкингот според Visits, односно вкупен број на посети на еден портал, генериран од интернет корисниците во определениот временски период.
visits 2014

Source: Gemius, gemiusAudience, June 2014

Целиот ранкинг по овој параметар можете да го видите на следниов ЛИНК.

Повеќе информации за методологијата и рангирањето можете да видите на Audience.mk од каде што овие податоци се преземени и каде месечно се објавуваат најновите извештаи за ранкингот по овие параметри.

Овие метрики се само еден мал индикатор, една мала помош плус, при изборот на веб медиум кој е најпогоден за вклучување во медиа планот за следната кампања на нашиот клиент, но секако тие неможат да ни бидат одлучувачки бидејќи е неразумно во предвид да не се земе дополнителна анализа на содржината на веб медиумите и кредибилитетот кој таа го има кај нашата целна публика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365