Home » Digital » P&G во 2017-та ќе ги ревидира сите агенциски договори со цел да се обезбеди транспарентност во медиумскиот синџир на набавка на податоци

P&G во 2017-та ќе ги ревидира сите агенциски договори со цел да се обезбеди транспарентност во медиумскиот синџир на набавка на податоци

Топ маркетерот на Procter & Gamble (P & G) Mark Pritchard открива дека ќе ги разгледа сите склучени агенциски договори во 2017 година во обид да се придонесе кон поголема транспарентност во медиумскиот ‘’синџир за снабдување’’.

Станува збор за план од четири бизнис точки кој има за цел да врши поголема контрола на квалитетот на својата медиумска стратегија со цел на крајот да се создаде подобро рекламирање кое ќе доведе до раст.

“P&G верува во митот дека можеме да бидеме двигатели на најновите ‘’светкави објекти’’ и покрај недостатокот на стандарди во мерењата и верификацијата- кажа Pritchard на годишниот состанок за лидерство на IAB во Флорида (29 Јануари).

“Ние прифативме повеќекратна метрика за гледаност, издавачи кои известуваат без проверка, застарени агенциски договори и закани за измама и малку лажлива помисла дека дигиталноста е различна и дека сме биле пред дигиталната криза. Ние се освестивме и сфативме дека не постои одржлива предност во комплицираниот, нетранспарентен, неефикасен и лажен синџир на медиумското снабдување. “

Ова не е прв пат Pritchard, менаџер на продажба за повеќе брендови, вклучувајќи ги и Ariels, Pampers и Always да биде ‘’гласот’’ за репутацијата на индустријата заработена поради лошото рекламирање. Тој претходно оцени како e ризично да се троши на Facebook затоа што медиумот станува ‘’премногу таргетиран’’.

Тој се приклучува кон поголемиот број на компании кои сакаат да ги инвестираат своите пари каде што воедно ќе ги опипаат резултатите од агенциската работа. Станува збор за предизвик поставен за агенциите и сопствениците на медиумите за прашања како што се гледаност и измамата, следејќи ги стапките на брендови како McDonnalds, Кралската банка на Шкотска и L ‘Oreal.

Всушност, според Светската федерација на рекламeри (WFA), околу 90% од компаниите бараат да ги разгледаат агенциските договори со надеж дека тоа ќе придонесе кон поголема транспарентност.
Pritchard креира акционен план за кој верува дека ќе донесе јасност на медиумското купување.

Првата фаза е да се прифати еден стандард за гледаност (Медиумскиот советнички рејтинг стандард, каде една реклама треба биде најмалку 50% гледана во најмалку една секунда и две за видео).
Ривалот Unilever веќе постави многу построги насоки, велејќи дека сака 100% од рекламата да бидат прегледна во пребарувачот и покрај тоа што не одредува специфична должина на време за гледаност.

Вториот чекор во планот за четири фази е компанијата веќе да не се потпира на сопствениците на медиумите за да се измерат сопствените резултати, каде со FMCG бизнисот се очекува секој сопственик на медиум – вклучувајќи ги издавачите и компаниите кои продаваат алатки за мерење – со цел да да се присвои MRC-акредитирана трета страна за верификација во 2017 година.
Третата точка ќе биде преглед на сите FMCG-гигантски договори на агенцијата во наредната година во потрага за поголема транспарентност.
И на крај, чекор број четири е да се спречат рекламни измами, каде P & G ќе инсистира на тоа дека секој субјект за дидитални медиуми со кој ќе соработува е TAG-сертифициран во 2017 година со цел да се осигураат дека нема измами во работата.

Додека тој призна дека ова е “не е примамлива тема”, Pritchard рече дека овој план се наоѓа на врвот на неговите приоритети како менаџер за оваа година и затоа овој план треба да биде приоритет за секој менаџер со кој ќе соработува – имено тоа се однесува и на Omnicom кој ги заработи најголемиот дел од своите 2 милијарди $ во работата со гигантот во зделката за Северна Америка во декември 2015 година.
“Ни треба подобро рекламирање, за да се поттикне растот, овозможено од страна на медиумска транспарентност за да се создаде чист и продуктивен медиумски синџир на набавка”, рече Pritchard.

“Подобро рекламирање и поголема транспарентност на медиумите се термини но и пракса која е многу тесно поврзана. Зошто?
Затоа што подоброто рекламирање бара време и пари, но ние ги трошиме премногу на снабдување на медиумскиот синџир со сиромашна стандардизација, и многу играчи кои ја евалуираат сопствената ‘’домашна задача’’, многу скриени податоци и ‘’дупки’’ во резултатите кои им овозможуваат на криминалците да не искрадат. “

Тој апелираше до сите во индустријата, од издавачи до продавачите на технолошки реклами за заедно да пронајдат заедничко решение на овие проблеми.”
“Ова е прашање на колективната волја. Ако можеме да најдеме начин за да се возат автомобилите самостојно, може да се најде и начин за следење на медиумите “, заклучува тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365