Home » Во фокусот » „Разбуди се Скопје“-го потсети главниот град на земјотресот од 1963 година

„Разбуди се Скопје“-го потсети главниот град на земјотресот од 1963 година

Скопјани денеска во 5:17 часот ги разбуди звукот на сирените во знак на потсетување на катастрофалниот скопски земјотрес од 26 јули 1963 година

Група урбани уметници од Центарот за современи уметности ја реализираа аудио акцијата „Разбуди се Скопје“ точно во 5:17 минути на пет различни локации низ градот и ги потсетија скопјани на точното време на трагичниот настан.

“Со оваа аудио акција, урбаните уметници дадоа нивен оригинален придонес во оддавањето почит на жртвите од земјотресот и внесоа нова димензија во одбележувањето на оваа скопска трагедија“, соопшти Град Скопје.

Според групата урбани уметници, со влегувањето на звукот на сирените во домот на скопјани и будењето на граѓаните во 5:17 часот на најдобар начин кај секој жител на Скопје ќе се вреже сеќавањето на земјотресот, тажните сеќавања за трагедијата кои со тек на времето нема да бледнеат од генерација до генерација. Сметаат дека секој што ќе го чуе звукот на сирените ќе се потсети на катастрофата од далечната 1963 година и во својата меморија ќе го вреже датумот 26 јули.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365