Home » Во фокусот » Се`поголем број на повозрасни лица се на Snapchat

Се`поголем број на повозрасни лица се на Snapchat

Иако Snapchat апликацијата е позната по тоа што ја користат воглавно тинејџери, податоците покажуваат дека трендовите се менуваат. 

Snapchat, хит апликацијата за комуникација која ја популаризираа корисниците помлади од 16 години, сепак има своја публика и помеѓу нешто повозрасната популација. Најновите податоци на истражувачката куќа GlobalWebInde покажуваат дека во последно време е се поголем бројот на повозрасни кои одлучиле да го испробаат Snapchat, па така се променил и изгледот на корисничката база на оваа апликација.

snapchat korisnici vozrasni grupi

Крајот на минатата година на Snapchat речиси 60% од корисниците спаѓале во возрасната група од 16 до 24 години, а сега тој удел е нешто повеќе од 40%. Од друга страна, од почетокот на годината значајно е зголемен бројот на корисниците на возраст од 25 до 34 години – и тоа на повеќе од 30%, како и на оние од 35 до 44 години, кој е сега речиси 20%.

Важно е да се напомене дека Snapchat цело време бележи голем пораст на бројот на корисници во целиот свет и според некои проценки, го премина бројот од 150 милиони активни корисници. Но, овај раст доаѓа се повеќе од корисниците кои се во нешто постара возраст, па се чини дека Snapchat наскоро би можел да ја изгуби титулата на социјална мрежа за деца – слично како што пред неколку години се случи со Facebook.

 

Автор Marketing365

Маркетинг365 (М365) е прв македонски портал кој во фокусот ја има маркетинг, медиа и ПР индустријата во Македонија. Формиран е во 2011 година и во своето досегашно постоење има добиено неколку домашни и меѓународни признанија вклучувајќи ги и “Блог на годината“ (прво место, 2011 и 2015 год.), “Највлијателен балкански блог кој доаѓа од Македонија“ (прво место 2012) и “Најдобар бизнис-информативен веб сајт“ (второ место, 2014). Почнувајќи од февруари 2015 година, Маркетинг365 е официјален претставник во Македонија на најпознатиот светски креативен фестивал Cannes Lions. Тимот на М365 го сочинуваат активни професионалци од маркетинг, медиа и ПР индустријата во Македонија. e-mail : contact@marketing365.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Marketing365 Marketing365 Marketing365