Home » Digital » Сите димензии кои треба да ги знаете за совршен дизајн на социјалните мрежи

Сите димензии кои треба да ги знаете за совршен дизајн на социјалните мрежи

Гостинска статија на Владимир Шапардановски.

Социјалните платформи цело време се менуваат, најчесто се менува дизајнот и изгледот на истите. Тоа го прават за да останат „свежи“ и интересни за корисниците. Тоа значи дека треба да бидете во тек со најновите графички измени, за Вашите страни да изгледаат добро. Ќе се задржиме на најпопуларните мрежи во Македонија: Facebook, Twitter и Instagram и ќе ви направиме еден update на сите димензии кои треба да ги знаете.

Facebook

 • Насловна слика 851х315 пиксели
 • Слика на профил 160х160 (Но мора да поставите 180х180)
 • Поставените слики треба да бидат 1200х717 пиксели
 • Избраната слика во линкот треба да биде 1200х627(доколку сликата во линкот е помала од 627, тогаш Facebook ќе го прикаже како краток линк)
 • Препорачана димензија за видео е 1280х720 пиксели
 • Слика на апликација 111х74

  facebook dimenzii

Twitter

 • Насловна слика 1500 х 500 пиксели
 • Профил слика 400х400 пиксели
 • Споделена слика, 440х220

twitter dimenzii

Instagram

 • Насловната слика е составена од Ваши слики и неможе да се промени.
 • Профил слика 110х161 пиксели
 • Сите слики се во форма на квадрат. (640х640)

instagram dimenzii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365