Home » Tag Archives: дигитално огласување

Tag Archives: дигитално огласување

Во 2017 година дигиталните медиуми ја надминаа телевизијата и го превземаа приматот во приходите од огласување

Во светот во 2017 година, брзо растечкото огласување на интернет за прв пат генерираше повеќе приходи отколку традиционално најсилниот медиум, телевизијата Според податоците на истражувачката куќа Magna, во сопственост на маркетинг компанијата IPG Mediabrands, 2017 година беше преломна за огласувачката индустрија. За прв пат оваа година, беше забележано дека компаниите ... Read More »

Блокаторите за реклами можеби и ќе ја спасат индустријата за реклами

“Коалицијата за подобри реклами“ – конзорциум од рекламни компании, издавачи и технолошки компании, сака да и` помогне и да ја спаси маркетинг индустријата – преку ‘’уништување’’ на некои нејзини делови. Компаниите членки на коалицијата, ќе разговараат помеѓу другото и за пред-инсталација на селективни блокатори за реклами на веб пребарувачите, како начини ... Read More »

Дигитална револуција: Се ближи крајот на доминацијата на ТВ огласувањето

Глобалните огласувачи ја препознаа важноста на вложувањето во дигиталното огласување бидејќи неговиот удел во целокупниот огласувачки буџет се движи само нагоре. Се проценува дека огласувањето во дигитал во 2016 година изнесувало околу 33%, а прогнозите се дека до крајот на 2018 година уделот во дигиталното огласување ќе премине 37%. Додека ... Read More »

Прогнозите покажуваат дека трошоците за програмско огласување ќе пораснат за скоро 1/3 во 2017

Програмското рекламирање ќе порасне за 31% следната година, со поголема брзина од било кој друг дигитален канал во согласност со прогнозата на извештајот за програмски маркетинг на Zenith. Извештајот објавен деновиве покрива 41 од клучните маркетинг пазари, и предвидува дека трошоците  ќе пораснат и за социјалните медиуми (за 25%) како ... Read More »

Топ 5 трендови во дигиталниот маркетинг во 2016

Ненад Ристовски кој работи како Head of digital во агенцијата Публицис Скопје, во својата гостинска колумна на Маркетинг365 ни ги пренесува 5-те најважни трендови во дигиталниот маркетинг кои ќе доминираат во 2016-тата година: Мобилен маркетинг Зголеменото користење на мобилните уреди (смартфони и таблети) од страна на корисниците логично ја наметнува потребата од ... Read More »

Топ 4 трендови во интернет маркетингот во 2015 година

Гостинска статија на Биљана Пешевска Јосифоска, менаџер за дигитални комуникации во Меккен Скопје. Социјалните медиуми во целост го променија не само интернет маркетингот, туку и маркетингот во целост. Нивното влијание е толку големо што речиси сите компании веќе го прифаќаат фактот дека за да бидат успешни во работењето, неопходно е да се ... Read More »

UK станува првата земја во која 50% од парите за маркетинг ќе се трошат на дигитални медиуми

Велика Британија ќе стане прва земја на светот во која над 50% од вкупните пари за маркетинг ќе се трошат на огласување во дигиталните медиуми и тоа благодарение на огромната популарност на гаџетите, социјалните мрежи и он-лајн шопингот, пишува Гардијан.пренесувајќи ги резултатите од истражувањето на Group M. Според прогнозите на оние ... Read More »

Три дигитални трендови кои ќе го променат огласувањето

Interactive Advertising Bureau (IAB) ја објави листата на кампањи за десетгодишнината од доделувањето на IABMIXX наградите. Листата опфаќа 120 кампањи кои претставуваат спој на иновација, фантазија и остварени резултати, во категории како што се брендирана содржина, интерактивен видео формат и креативни решенија засновани на податоци за потрошувачите. “Овие кандидати се ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365