Home » Tag Archives: пакување

Tag Archives: пакување

Мекдоналдс за малку ќе изгледаше вака – откриен предлог-дизајн од 1973 година

Тешко е да се замисли бренд како Мекдоналдс без своите заштитни бои – црвена и жолта. Златните лакови на Мекдоналдс го издржале тестот на времето и претставуваат симбол на една иконична „институција“ ширум светот. Но, да не бил тогашниот разумен бренд менаџер на компанијата, приказната можела да биде сосем поразлична. ... Read More »

Кока Кола го лансира новиот глобален packaging design за глобалната кампања на – It’s time to eat together

Автор: Душан Пецов Глобалната Pivot Experience агенција Geometry ја имаше задачата да го креира новиот глобален packaging design за Кока Кола кој што ја рефлектира сржта (The Essence) и е продолжение на новата глобална кампања ‘’IT’S TIME TO EAT TOGETHER’’. Новиот packaging design има за цел да покаже дека разликите ... Read More »

P&G додаде тактилни маркери во дизајнот на своите производи со цел да ги направи подостапни за слепите лица

Напорите на компанијата Procter & Gamble за поголема инклузивност преминаа и во дизајнот на производите, со додавање на мали тактилни маркери, преку кои потрошувачите со нарушен вид ќе можат да ги распознаваат шампоните и регенераторите за коса од брендот Herbal Essences’. Почнувајќи од јануари 2019 година, шишињата од шапмонот Herbal ... Read More »

Oreo лансираше пакување наменето специјално за леваци

По повод Меѓународниот ден на леваците, Oreo заедно со 360i лансирашње лимитирана едиција на пакување специјално дизајнирана за 10% од светското население кое примарно ја користи левата рака. Пакувањето има отвор на десната страна, за разлика од вообичаениот отвор на левата страна, што го прави полесно за отворање за леваци. ... Read More »

Čipi čips Country ја освои престижната дизајн награда The WorldStar Awards

(РЕГИОН) – Во селекција од 293 номинации од 34 земји, Čipi čips Country линијата ја понесе ласкавата титула The WorldStar Awards за извонредност во дизајнот на пакувањето и така стана единствен хрватски национален победниик оваа година. Во Хрватска ова пакување е веќе наградено со наградата Cropack во 2015 година за ... Read More »

Како пакувањето влијае врз вкусот на храната?

Чарлс Спенс најверојатно не е познато име за никого надвор од полето на мултисензорната интеграција :) , но неговите експерименти со храната – најпознати со Pringles – имаат голем ефект не само во неговото поле, туку и во комерцијалното пакување на храна. Pringles експериментот – поттикнат од хипотезата на Спенс дека ... Read More »

Колку дизајнот влијае врз нашите купувачки одлуки?

Преземено од Fashionel.mk / Автор: Јулија Илијевска За тоа дали естетиката и визуелната перцепција се пресудни за нашето (не)купување на одреден производ, како дизајнот влијае врз машките, а како женските потрошувачи, што е (не) успешен дизајн, како и за поврзаноста на маркетингот и дизајнот, зборувавме со Бобан Симоновски, Ели Пешева и ... Read More »

“Терапевт“ – виното со најискрено име

“Терапевт“ – баш така се вика виното креирано од грчките дизајнери Marios Karystios и George Tzavaras, базирано на фактот што сè виното (т.е. алкохолот) може да ти направи и како ќе ти “помогне“ неговата “терапија“ :) :) Сувото бело вино е пакувано во специјално дизајнирани кутии на кои може да се персонализира “случајот“ за кој ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365