Home » Во фокусот » Започнува Фестивалот за креативни индустрии – Скопје Креатива 2015

Започнува Фестивалот за креативни индустрии – Скопје Креатива 2015

Четвртиот Фестивал за креативни индустрии – Скопје Креатива 2015 ќе се одржи од 16 до 20 септември на Спортско рекреативниот  центар „Плаја Виста“ .

Skopje Kreativa 2015

„Скопје Креатива полека гради позиција на проект кој е од особено значаење за младите македонски креативци, преку кој им се нуди одлична можност за промоција, што е едно од главните приоритети за  организаторите. Проширувањето  на програмата со учесници и проекти од странство на фестивалот му дава меѓународен карактер, што е исто така цел на која и посветуваме големо внимание“, изјави Тања Балаќ, раководител на Секторот за jавни дејности на Град Скопје, на прес конференција во вторник.

Лазе Трипков, програмскиот директор на Скопје Креатива 2015, изјави дека ова ќе биде поинакво доживување од другите слични проекти.

Со годинешниов фестивал и неговото мото „Скопје – мојот град!“ нашиот град се става на мапата на ваквите креативни фестивали. Пред нас се 60 активности од сите креативни сектори подеднакво – уникатни изложби, презентации, работилници, проекции,перформанси и одлична музичка програма. Исто така, ќе организираме креативни работилници за најмладите, средношколците и за сите други креативци коишто сакаат да учествуват  на фестивалот“, рече Трипков.

Во 60-те настани, колку што ќе понуди годинешново издание на Скопје Креатива публиката ќе има можност да биде дел од работилници на македонските креативци Марија Ветероска, Ласко Џуровски, маркетинг агенцијата Меккен, Сивус, Пакомат, оригиналниот проект за интервенции во јавен простор „Облици и форми“ од Полска, еден од најголемите дизајн таленти Јан Бајтлик, како и регионалните лидери во дизајнот и маркетингот како Борут Вилд, Марко Миладиновиќ и Драган Варагиќ.

Работилнците и презентациите ќе бидат надополнети со 11 изложби, како престижната колекција на њујоршката Школа за визуални уметности која се состои од дела на Стефан Загмајстер, Милтон Глејзер, Мирко Илиќ, изложбата на логоа од Костадин Танчев Динка, Институтот за мода на Изет Цури, изложбата на инстаграм фотографии за Скопје.

На фестивалот ќе се претстават и проектот „Недела на архитектурата – Тирана“, „Паквити“ од Белград, македонските проекти „Творница“, „Доминуим“, „New Vintage“, полската школа за анимација и ОХО продукцијата.

Дополнително Скопје креатива 2015 ќе понуди посебен концепт на Поп-ап стор, презентација на портфолиа со меѓународно жири,a музичката програма ќе биде предводена од одличните ПМЏ колектив,  Канда Коџа и Небојша, DJ Зоки Бејбе

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365