Home » Истражувања

Истражувања

Колку доверба имаме на интернет?

Во светот, опаѓа довербата во вестите и информациите кои се споделуват на онлајн медиумите! Агенцијата UM на Digital Day ги презентираше резултатите од истражувањето за навиките на корисниците на социјалните медиуми – Wave X: Remix Culture. Истражувањето даде јасна порака: “светот губи доверба во онлајн-медиумите”. Зошто на глобално ниво значително ... Read More »

Продолжуваат да растат инвестициите за огласување во Бугарија

Вкупниот износ на инвестиции во огласувањето на бугарскиот пазар во 2018 година пораснале за 11% во однос на претходната 2017 година. Тоа го покажува традиционалното истражување на медиската агенција Zenith, дел од комуникациската мрежа Publicis Groupe. Имено, минатата година за огласување во Бугарија биле потрошени вкупно 516 милиони лева, односно ... Read More »

Светската музичка индустрија лани заработила 19,1 милијарди долари, најмногу од 2006 година

Светската музичка индустрија заработила 19,1 милијарди долари во 2018 година, најмногу од 2006 година, соопшти Меѓународната федерација на фонографски индустрии (ИФПИ). Приходите на музичките издавачи минатата година се зголемија за 9,7 отсто во однос на највисоката заработувачка остварена во 2006 година. Тоа зголемување првенствено се должи на силниот раст на ... Read More »

5 прашања што треба да си ги поставите за да можете успешно да влијаете на „патеката на пазарење“ (Path to Purchase)

Брзиот развој на технологијата создаде еден поинаков пазарен свет на сеприсутни канали, свет што ги обединува физичките и дигиталните купувачки искуства и изобилува со разновидни комуникациски канали (т.н. touchpoints) што значително влијаат врз мислењата на потрошувачите и нивните ставови кон марките на пазарот, како и на нивните купувачки навики или ... Read More »

Како злоупотребата на лични податоци ја уништи довербата во дигиталниот свет?

Поминаа 30 години од раѓањето на World Wide Web, а доверба во дигиталната технологија не постои Според истражувањето направено од агенцијата Dentsu Aegis Network, глобална маркетинг агенција во рамките на која работаат iProspect, Vizeum и Carat, злоупотребата на личните податоци е главна причина за недоверба. Повикувајќи се на истражувањето направено ... Read More »

Повеќе филтери наместо ad blocker-и!

80% од корисниците на интернет се свесни дека рекламите се пресудни за преживување на издавачите Компанијата Eyeo, сопственик на една од најпопуларните програми за блокирање на реклами Adblock Plus, спроведе истражување кое покажа дека корисниците на интернет претпочитаат да имаат можност да ги филтрираат рекламите кои им се прикажуваат, наместо ... Read More »

63% од луѓето преферираат да споделуваат содржина преку т.н. “dark social” канали

Кога станува збор за споделување на содржина во апликациите кои се “невидливи” до другите корисници, Facebook Messenger зазема најголем дел од овој промет Една студија за навиките на споделување на содржини на социјалните мрежи ја истакна зголемената привлечност на т.н. “dark social” апликации за размена на приватни пораки, вклучувајќи 63% ... Read More »

5 начини како дигиталната анализа помага да се премости јазот помеѓу перцепцијата и вистинската слика за брендот

Во деловната практика не е ретка појава каде што сопствениците на бизниси имаат една слика за сопствениот бренд или производ, додека нивните корисници имаат друга, често сосема спротивна слика. И познатиот цитат на Џеф Безос: “Вашиот бренд е она што луѓето зборуваат за него додека вие не сте во собата,” ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365