Home » Медиуми

Медиуми

АВМУ: Во деновите на жалост радиодифузерите да ја прилагодат програмата

Поради големиот број човечки животи загубени во вчерашната трагична сообраќајна несреќа што се случи на патот Скопје – Тетово, 14 и 15 февруари се прогласени за Денови на жалост. Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ги повикува радиодифузерите да ја прилагодат програмата, така што музиката ќе биде од жанрови ... Read More »

Ал Џезеира и Блумберг договорија партнерство

Катарската медиумска мрежа Ал Џезира соопшти дека е договорено партнерство со американската медиумска агенција Блумберг, со цел проширување на нивната понуда на глобални бизнис вести Според условите на договорот, уредниците на Ал Џезира ќе бидат во можност да го избираат бизнис и финансиски вести од Блумберг Њуз и да ги ... Read More »

Њујорк Тајмс сé поблиску да стане мнозинска дигитална компанија

Во моментов, околу 40 проценти од приходите на “Њујорк Тајмс” доаѓаат од дигитални платформи. Во извештајот за 208 година, Њујорк Тајмс објави дека компанијата заработи 709 милиони долари од дигиталните платформи. Директорот Марк Томпсон објави дека целта е зголемување на бројот на претплатници на повеќе од 10 милиони до 2025 ... Read More »

Објавен списокот на печатени медиуми и сумите доделени како владина поддршка

Министерот без ресор, задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност, Роберт Поповски, на прес-конференција во Владата соопшти дека вкупно 11 печатени медиуми (од 13 кои испратиле барање) ќе добијат субвенции во вкупен износ од 42,6 милиони денари согласно Програмата за поддршка за печатење и дистрибуција на печатените медиуми за 2018 година. Од ... Read More »

100-тото “Скопско Ехо“ во 100.000 примероци

Најновиот, јубилеен 100-ти број на локалниот печатен медиум „Скопско Ехо“ кој веќе се дели низ македонската метропола, е испечатен во рекорден тираж од 100,000 примероци. Стоте отпечатени изданија, од она првото издадено на 26-ти октомври 2016 година па до денешниот, се вистински повод да се каже нешто повеќе за неделникот ... Read More »

Google и WordPress инвестираат 1,2 милиони долари во систем наменет за новинари

Google News Initiative досега се фокусираше на развивање решенија за големите издавачи, но со 1.2 милиони долари вреден систем, ќе се насочи на малите редакции и независни медиуми Во последниве години, многу мали и независни медиуми мораа да престанат да работат. Економската криза, во комбинација со разни политички превирања, во ... Read More »

Њујорк Тајмс рекламира на Фејсбук упатство за гаснење на профилите на оваа најголема социјална мрежа

Од редакцијата велат дека се занимаваат со оваа платформа бидејќи голема компанија со невообичаено голема моќ е фатена во средиштето на веројатно најголемите прашања на денешницата – приватноста и мешање во политиката Познатиот весник Њујорк Тајмс му плаќа на Фејсбук да објави водич за корисниците како да го избришат профилот ... Read More »

Македонски портали со најмногу објави и најголем engagement на Фејсбук

Сервисот Statistika.mk, овозможува преглед на податоци од, во моментов, 239 веб портали вклучени  во сервисот (не се вклучени сите македонски портали, но бројот постојано се зголемува) меѓу кои и бројот на објавени артикли по час во последните 12 часа, вкупен број на објавени артикли по медиум во последните 3 дена ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365