Home » Медиуми (page 10)

Медиуми

Во 2016 година, 50% од програмата треба да биде во домашна продукција

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ги потсетува медиумите дека во 2016 година, се зголемува процентот за емитување изворно создадена програма во Република Македонија на македонски јазик или на јазиците на немнозинските заедници кои живеат во Република Македонија. Како што е пропишано во член 92 ставови 1 и 2 ... Read More »

Wall Street Journal ќе публикува содржини на Snapchat

Wall Street Journal e 19-от издавач кој се вклучува во програмата за публикување Discover на мобилната апликација Snapchat. Карла Занони, уредник одговорен за развој на публиката на весникот, вели дека ова е идеален начин медиумот да го привлече и задржи вниманието на младите читатели, кои потоа може да станат претплатници. ... Read More »

Промовирано македонското издание на специјалната едиција на „Економист“

Македонското издание на специјалната едиција на магазинот „Економист“ што се издава еднаш во годината, деновиве беше промовирана во британската Амбасада во Скопје. Магазинот, како што појасни Александар Наков, шеф на продукција и маркетинг директор на „Колор медиа“, е поделен на неколку секции во сите континенти, а најмногу се фокусира на Европа ... Read More »

Oд недела влегува во сила забраната за емитување платено политичко рекламирање

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ги известува сите медиуми дека во недела, 20 декември 2015 година, во 00:00 часот, настапува забрана за емитување платено политичко рекламирање на програмите на радиодифузерите, во печатените медиуми и во електронските медиуми (интернет портали). Забраната е пропишана во член 82 став 1 од ... Read More »

Македонија ја добива првата телевизија специјализирана за мода

Во среда  (09. 12. 2015), официјално ќе започне со работа, првата специјализирана телевизија за мода, модни трендови и модна култура – Модел ТВ. Свеченотот отварање ќе се одржи во ивент центарот „Сквер 21“  со почеток од 21 часот, соопштуваат од телевизијата. Tелевизијата најпрво ќе започне да емитува програма на www.model.mk ... Read More »

Медиумите на терористите!

Неколку дена после смртоносните напади во Париз во кои беа убиени 129 луѓе, едно списание победнички пишува во предговорот. “И така одмаздата беше извршена меѓу тие, кои се чувствуваа заштитени во пилотската кабина на нивниот авион”, пишуваат авторите под сликите на мртви и окрвавени луѓе, а насловот гласи “Само терор”. Списанието ... Read More »

Стапи на сила Изборниот законик, медиумите не смеат да објавуваат реклами финансирани од Буџетот на РМ и општините

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ги извести медиумите дека од 10 ноември 2015 година, стапи на сила Законот за изменување и дополнување на Изборниот законик. Согласно членот 83 од овој Закон, од денот на влегување во сила на Изборниот законик до денот на одржување на предвремените избори за ... Read More »

Уште 2 нови телевизии ќе го збогатат македонскиот ТВ етер

Македонскиот медиумски пазар наредниов период ќе биде збогатен со содржините на уште 2 нови телевизии. ТВ Шења е нов проект на „Медиа ворд њуз“ со двојазична програма на албански и македонски, која ќе се следи и на територијата на Албанија, Косово и дијаспората. Главен уредник, како што пишува eMagazin.mk, ќе ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365