• Огласи за работа
  • |
  • Датабаза на агенции
  • |
  • Датабаза на медиуми
Friday, May 9, 2025
Ресурсен центар
No Result
View All Result
NEWSLETTER
Marketing365
Контакт
  • ТЕМИ НА ГОДИНАТА
    • Женско претприемништво
    • Сајбер безбедност
    • Финансиска писменост
    • Македонски визуелен идентитет
  • Во фокусот
    • Истражувања
    • Колумни
    • Интервјуа
  • Маркетинг & Адвертајзинг
    • #MKAgencyLife
    • Креативен импулс
    • Digital
    • Герила маркетинг
    • Политички маркетинг
  • ПР
  • Медиуми
  • Компании
    • FMCG
  • Настани
Marketing365
  • ТЕМИ НА ГОДИНАТА
    • Женско претприемништво
    • Сајбер безбедност
    • Финансиска писменост
    • Македонски визуелен идентитет
  • Во фокусот
    • Истражувања
    • Колумни
    • Интервјуа
  • Маркетинг & Адвертајзинг
    • #MKAgencyLife
    • Креативен импулс
    • Digital
    • Герила маркетинг
    • Политички маркетинг
  • ПР
  • Медиуми
  • Компании
    • FMCG
  • Настани
No Result
View All Result
Marketing365
No Result
View All Result

Правила за комбинирање храна и вино

10/07/2019
in Extra 5
Сподели на FacebookТвитниСподели на LinkedIn

 

Да се владее уметноста на впарување храна и вино значи да се доведе искуството на уживање во храната и виното на едно повисоко ниво. Ова може да звучи застрашувачки, но би сакале да ве убедиме токму во спротивното. Совладувањето на оваа област треба да биде забавно и да се состои од многу обиди и правење различни комбинации. На тој начин, со тек на време ќе се достигне потребното ниво на самодоверба и софистицираност во изборот на најадекватно вино како придружба за одреден тип храна.

р е к л а м а

Постојат два методи за впарување на храната и виното. Првиот е комбинирање на контрастни вкусови, а вториот е комбинирање на компатибилни вкусови. Според првиот, се впаруваат храна и вино кои поседуваат различни вкусови, како солена храна со слатко вино, а вториот претставува комбинирање на слични вкусови, како слатка храна со слатко вино.

За таа цел, најпрво се идентификуваат основните вкусови присутни во храната и виното. Во храната може да се пронајдат главно 20 различни компоненти, но за впарувањето со виното доволно е да се фокусираме на петте вкуса: солено, кисело, слатко, горчливо и умами, како и на луто (пикантно) како тактилна сензација, зачини и масти. Кај виното пак не се присутни 4 од овие компоненти и вкусови: мрсно, пикантно, солено и умами. Но, во однос на останатите, горчливиот вкус е присутен кај црвените вина поради присуството на танин, белите, розе и пенливите вина имаат поголема киселост, додека слаткиот вкус е присутен кај слатките вина. Зачинските компоненти се исто така присутни и во виното и во храната.

При впарувањето на храната со вино треба да се обрне внимание и на интензитетот на вкусот кај храната и виното. Односно дали храната е лесна или тешка, како и дали виното е лесно или тешко. На пример, вината од сортата совињон блан имаат лесно тело, за разлика од шардонето, кое има пополно тело. Пино ноар се карактеризира со лесно тело, а каберне совињон има полно тело.

За да ве охрабриме да го започнете интересното истражување на различните комбинации на храна и вино, еве неколку испробани правила што ќе ви овозможат да ги направите вистинските комбинации, барем додека не ја стекнете самодовербата за да почнете да ги кршите правилата.

  • Виното треба да има поголема киселост од храната
  • Виното треба да биде послатко од храната
  • Виното треба да биде со ист интензитет на вкусот како и храната
  • Црвените вина најдобро се впаруваат со црвено месо
  • Белите вина најдобро се впаруваат со месо со помалку интензивен вкус, како риба или пилешко
  • Црвените вина добро се комбинираат со мрсна храна
  • Ако месото е приготвено со сос, подобро е да се бара вино што ќе соодветствува со сосот, а не со месото
  • Многу почесто белите, розе и пенливите вина се впаруваат со вкусови што се контрастни
  • Многу почесто црвените вина се впаруваат со вкусови што се компатибилни

Водете се од правилото дека виното ја следи храната и никогаш нема да влијае на нејзиниот вкус, но храната е таа која може да влијае позитивно или негативно на вкусот на виното. Затоа е важен изборот на адекватно вино со цел при впарувањето на храната и виното да се постигне баланс на вкусовите. Ако ве интересира оваа област и сакате да дознаете повеќе за впарувањето на храната и виното, но и за други теми поврзани со виното, посетете ја www.wineeducator.eu и дознајте повеќе за обуките што ги нуди школата за вино и жестоки пијалаци „Wine educator“. Во оваа школа обуките се организираат според строгите стандарди на престижната Лондонска школа за вино и жестоки пијалаци, а посетителите што успешно ќе завршат одредена обука добиваат и меѓународно признат сертификат.

р е к л а м а
EVN Banner

Вечерен бриф

Маркетинг365 вечерен бриф

* indicates required

За нас

Маркетинг365 (М365) е прв македонски портал кој во фокусот ја има маркетинг, медиа и ПР индустријата во Македонија.
Формиран е во 2011 година и во своето досегашно постоење има добиено неколку домашни и меѓународни признанија вклучувајќи ги и “Блог на годината“ (прво место, 2011 и 2015 година), “Највлијателен балкански блог кој доаѓа од Македонија“ (прво место 2012) и “Најдобар бизнис-информативен веб сајт“ (второ место, 2014)…….Прочитај  ПОВЕЌЕ

marketing365-logo-transparent

  • Импресум
  • Контакт
  • Датабаза на агенции во Македонија
  • Политика за приватност на Marketing365 (Privacy Policy)

 

Member of

  • Импресум
  • Контакт
  •  Ценовник за огласување
  • Политичко рекламирање 2024
  • About (English)

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Користиме колачиња за да го оптимизираме Вашето искуство на нашата веб страна. Со кликање на "Прифати ги сите" се согласувате на користење на сите колачиња. Можете и да кликнете на "Избери колачиња" за сами да изберете кои од нив ќе бидат активни.
Избери колачињаПрифати ги сите
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT
No Result
View All Result
  • Најнови вести
  • Во фокусот
    • Колумни
    • Интервјуа
    • Истражувања
  • Маркетинг & Адвертајзинг
    • #MKAgencyLife
    • Креативен импулс
    • Digital
    • Герила маркетинг
  • ПР
  • Медиуми
  • Настани
  • Компании
  • Огласи за Маркетинг/ПР работа
  • ДАТАБАЗА НА АГЕНЦИИ
  • ДАТАБАЗА НА МЕДИУМИ
  • Контакт
  • Ценовник за огласување
  • Политичко рекламирање

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.