Home » Истражувања (page 3)

Истражувања

Во 2018 најмногу се споделувале лажни вести

Истражувањата покажуваат дека лажните вести имаат тенденција за побрзо ширење на Твитер од вистинските вести Од бразилските претседателски избори до “жолтите елеци” во Франција, 2018 година беше обележана со зајакнување на влијанието на лажните вести, за што особено придонесоа социјалните медиуми. Тоа ја поткопа и онака лошата доверба во медиумите ... Read More »

Телевизијата сеуште доминира во глобалните буџети, но нејзиниот удел е во опаѓање

Линеарна телевизија се уште е најважен медиум кога станува збор за глобалните вложувања во рекламирање, па во 2018 година привлече повеќе од 140 милијарди долари од огласувачките буџети – што е повеќе од двојно од второрангираниот- мобилен интернет, со 58 милијарди долари. Моќта на линеарната ТВ лежи во нејзиниот дофат, ... Read More »

Американските компании оваа година ќе вложат 19 милијарди долари во податоци на трети страни

Оваа година, маркетерите за прв пат ќе вложат повеќе во дигиталните податоци отколку во традиционалните извори на податоци Американските компании ги зголемуваат своите инвестиции во податоци на трети страни и покрај широко распространета загриженост во врска со приватноста на потрошувачите, се наведува во студијата спроведена од страна на IAB Data ... Read More »

Пазарот за маркетинг комуникации во Србија забележа раст во 2017 година!

Во изминатите неколку месеци, порталот Маркетинг Мрежа спроведе темелна и длабока анализа на агенциите кои работат во Србија во областа на пазарните комуникации, наречена Agency Report. Целта на оваа студија беше да се анализира пазарот за 2017 година и да се добие увид во состојбата на индустријата, собирање на транспарентни ... Read More »

WARC ги открива трендовите на ефикасниот маркетинг

WARC, глобалниот авторитет за огласување и медиумска ефикасност, го објави извештајот Effective Use of Brand Purpose 2018, нагласувајќи ги клучните трендови во користењето на брендирањето водено од целите во маркетинг стратегиите. Извештајот е базиран на анализата на победниците од категоријата Effective Use of Brand Purpose на овогодинешниот меѓународен WARC натпревар. ... Read More »

98% од луѓето кои не веруваат во Фејсбук и понатаму ќе го користат

Истражувањето на компанијата Streetbees покажува колку оваа платформа е вкоренета во структурата на денешното општество Во двата најголеми пазари на социјалната платформа Фејсбук, САД и Индија, една третина од испитаниците се изјасниле дека ја изгубиле довербата во оваа платформа кога станува збор за сигурноста на нивните податоци, се наведува во ... Read More »

Вложувањето во дигиталното надворешно рекламирање ќе достигне 14.6 милијарди долари оваа година

Според извештајот на WARC Global Ad Trends, целиот раст на рекламирањето на OOH ќе се однесува на дигитални имплементации Се очекува дека инвестициите во дигиталното амбиентално огласување (DOOH), т.е. видео содржини и / или дигитални панели поставени на високо прометни јавни локации, како што се главни улици, аеродроми, автобуски станици, ... Read More »

Колку добро потрошувачите ги препознаваат врвните брендови?

Една студија спроведена од агенцијата Siegemedia откри дека многу Американци не можат точно да ги идентификуваат некои од најпознатите светски логоа Извор: wikibuy.blog Една студија, спроведена од агенцијата Siegemedia, се обиде да одговори на прашањето колку се препознатливи логоата на некои од врвните американски брендови, а резултатите што ги добиле, ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365