Home » Tag Archives: веб сајтови

Tag Archives: веб сајтови

Истражување: Колку пари од реклами заработуваат порталите во Македонија?

Најголем предизвик при изработката на оваа анализа и пресметка ни претставуваше фактот да определиме кои портали ќе ги вклучиме во естимацијата имајќи го во предвид фактот што на пазарот има повеќе од 100 интернет медиуми кои се борат за парче од огласувачкиот колач во Македонија. Голема помош добивме од најголемите ... Read More »

Зошто алатката ‘Audience Reach’ веќе не е најефективната метрика за дигиталните огласувачи

Автор: Kiara Imani Williams / Текстот оригинално е објавен на овој ЛИНК ‘’Како дете, секоја вечер во петок седнував пред својот ТВ приемник и следев цел маратон на ABC “TGIF” (Thank God It’s Friday) најразлични шоу програми започнувајќи од  Boy Meets World па се до Sister Sister. А за време на рекламните паузи? ... Read More »

Топ 30 најпосетувани македонски веб сајтови за месец октомври 2014

Досегашните текстови за статистиките и остварувањата на македонските веб сајтови, во континуитет се едни од најчитаните статии на М365, така што уште еднаш, за финале на оваа година, правиме преглед на најпосетуваните портали според мерењата на Гемиус, овојпат за месец октомври 2014 година. Од бројките подолу можеме да заклучиме дека октомври беше исклучително ... Read More »

Веб порталите во Србија ќе се саморегулираат преку потпишување на кодекс на добри деловни практики

Ситуацијата со хаосот во веб издаваштвото во Србија не е ништо поразлична од таа во Македонија. Но наместо да се жалат, тие седнаа на иста маса и почнаа да работат на негово решавање. Прв чекор во целата таа работа е создавањето на свое тело (Совет на online издавачи) и саморегулативен кодекс ... Read More »

Дел од водечките веб сајтови се откажуваат од Гемиус

Голем дел од водечките веб сајтови во Македонија меѓу кои и Time.mk, Off.net.mk, On.net.mk , Kajgana.com, Sky.mk, Mkd.mk, Ekipa.mk, Kafepauza.mk, Telegraf.mk, Vest.mk, Dnevnik.mk, Utrinski.mk најавија дека планираат да истапат од мерењата и истражувањата кои ги прави Гемиус. За целиот процес и пред се дилемите и проблемите со кои истиот се соочува ... Read More »

Колумна: Ја најдовме ли средината ? (за Гемиус, медиумите, огласувачите и агенциите)

Македонската интернет јавност вчера беше домаќин на Г-дин Веселин Ангелов од Гемиус Бугарија, компанијата која претендира да биде третата независна страна која ќе ги мери и анализира македонските веб сајтови. Настан кој со нетрпение се очекуваше, пред се за нашите медиуми, агенции и огласувачи да се видат меѓусебе и да ... Read More »

Интервју со Веселин Ангелов – директор на Гемиус Бугарија

Во изминатиов период една од најжешките теми во медиа-маркетинг индустријата во Македонија беше и таа поврзана со почетокот на наплаќањето на сервисот кој “Гемиус“ изминатиов период го нудеше бесплатно за маркетинг агенциите и веб сајтовите во Македонија. Би рекле ништо необично со оглед на тоа што и Гемиус како и ... Read More »

Пу,пу неважи….Гемиус се премисли

Пред 15-тина дена на Маркетинг365 ја објавивме веста  “ “Гемиус” почнува да наплаќа – сајтовите се двоумат дали да продолжат да се мерат“ , откако “Партнерите“ (сајтовите кои се мерат преку Гемиус) добија предлог-договор заедно со ценовник за понатамошна соработка со Гемиус – што предизвика силна реакција кај интернет медиумите кои генерално ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365