Home » Tag Archives: лажни вести

Tag Archives: лажни вести

Колку лажни профили има на Фејсбук?

Минатата недела Фејсбук ги објави финансиските резултати за третиот квартал во кои се забележани приходи поголеми од 10 милијарди долaри со профит од 4,7 милијарди долари, а како и во секој квартал до сега, забележан е и пораст на бројот на месечно активните и дневно активните корисници.  Но, покрај овие ... Read More »

“Лажни вести” – израз на годината за 2017 година

Компанијата Колинс, која издава речник на англискиот јазик, го прогласи изразот „лажни вести“ (fake news) за израз на годината. Овај термин, кој се состои од два збора, ќе биде вклучен во следното печатено издание на речникот. Терминот се дефинира како „погрешна, често сензационалистичка информација, која се шири под маската на ... Read More »

Во кампања на тема лажни вести, CNN докажува дека јаболкото не е банана

Дури и доколку напишат БАНАНА со сите големи букви, јаболкото и понатаму е јаболко Телевизиската куќа CNN одлучи да вложи дел од својот маркетинг буџет во својата борба против лажните вести и во најновата кампања, под назив Facts First, сака да докаже дека јаболкото е јаболко, а не банана. Рекламата ... Read More »

Фејсбук воведе алатка за откривање на лажните вести

Фејсбук воведе нова опција која на корисниците ќе им овозоможи да ги препознаат лажните вести и погрешните информации кои се шират на оваа социјална мрежа. Овој детектор од пред неколку дена е достапен за корисниците во САД, Германија, Франција, Италија, Велика Британија, Филипини, Тајван и Бразил, а наскоро треба да ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365