Home » Колумни (page 12)

Колумни

Неда Темелковска Аницин : Зошто ПР-от подобро оди со психологијата ?

Автор: Неда Темелковска Аницин, ПР експерт во Чептер4, дипломиран психолог, магистер по социјална работа   Во ПР-от едноставно, мора подеднакво да ви работат и двете хемисфери, десната (креативна) и левата (аналитична). Едната без друга не може. Како што секој еден ПР професионалец треба да биде убедлив, ефективен и мотивациски настроен, ... Read More »

Милена Квапил : Што е цаката со драмата во такси ?

Автор: Милена Квапил, Associate Creative Director во агенцијата „McCann Beograd” Многумина не ги сакаат рекламите. Знаат да нервираат, агресивни се, ги прекинуваат филмовите, сериите, натпреварите, омилените песни на радио, излегуваат на екранот од компјутерот и мобилниот телефон во најнезгодни можни ситуации. И тогаш се појавува реклама која луѓето ја гледаат со ... Read More »

Да се биде во мрежа

Автор: Тодор Стојчевски, сопственик на Агенцијата за односи со јавност Чептер 4 – Македонија Светот сè повеќе се глобализира. Се вмрежува. Се зголемува нивото на трансакции меѓу луѓето, меѓу луѓето и машините, меѓу машините и машините. Многу е лесно да се добие информација за случувањата на другиот крај на планетата. Уште ... Read More »

Александра Икономова : Мораш ли да работиш 24/7?

Прв доаѓаш во канцеларија, последен си одиш.. Викенди? Празници? Фамилија? Дали прекувремената работа е навистина неопходна? Проверувате мејлови доцна навечер, се поретко излегувате, работите додека сте на годишен одмор. Ова е начин да напредувате? Секоја работа можете да ја претворите во 24/7, ама никој не е Супермен. Фокусирај се на ... Read More »

Тодор Стојчевски: Системска акција за човечка – бизнис реакција

Автор: Тодор Стојчевски Младите пуштија крик. Се јавија дека имаат проблем за кој се бара решение. Она што тие го детектираа како проблем, дефинитивно, е и заслужува внимание. Почнаа кампања „Мојата апликација заслужува одговор“, односно апликантите имаат потреба од feedback и од позитивно чувство при добивање одговор…. Секоја чест на ... Read More »

Колумна на Ненад Ристовски : Дигитално рекламирање во Македонија

Во дискусиите што ги имам со луѓето од областа на маркетингот, често ме прашуваат какво е дигиталното огласување во Македонија, зашто толку заостануваме од светските трендови, што е потребно за да се раздвижи нашиот пазар? Кога ги прегледував статистиките на ZenithOptimedia за глобалните текови во рекламирањето дојдов до податок дека ... Read More »

Тодор Стојчевски : Трендовите – автопатишта за развој на професијата

Колумна на Тодор Стојчевски, директор на Агенцијата за односи со јавност „Чептер 4“ Секоја професија вклучува одговорни личности, веќе поставени стандарди, етика во однесувањето и комуникацијата, размена на знаења и вештини, иновативност и константен напредок. Успехот патува по различни автопатишта, дефинирани, како трендови на развој. Неодамна, на дискусијата „Професионалните стандарди како предизвик ... Read More »

Тодор Стојчевски : “Работно време или време за работа”

Vreme za rabota - Chapter4 - Todor Stojcevski

Колумна на Тодор Стојчевски, директор на Агенцијата за односи со јавност „Чептер 4“ Модификацијата на професионалните дејности, појавата на нови професии, како и опсегот на работни обврски, терминот „работно време“, кој до неодамна значеше – доаѓаш на работа, имал или немал работа, чекаш часовникот да го отчука крајот на последната „работна ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365