Home » Tag Archives: Европски парламент

Tag Archives: Европски парламент

Здружението „Вина од Македонија“ го истакна потенцијалот на македонската винска индустрија пред пратеници во Европскиот парламент

Здружението „Вина од Македонија“ се претстави како успешен пример на асоцијација од Југоисточна Европа на Конференцијата за вино во Стразбур, што се одржа на 16 април 2019. Претставници на „Вина од Македонија“ пред Комисијата за земјоделство на Европскиот парламент ги презентираа состојбите и плановите за унапредување на винската индустрија во ... Read More »

Изгласан спорниот член 13 од новиот Закон за авторски права во Европскиот парламент

Европскиот парламент го поддржа контроверзниот закон за авторски права кој ја подели онлајн заедницата, технолошките гиганти и издавачите Со 348 гласа за и 274 против, на 26 март 2019 година, Европскиот парламент ја усвои Директивата за авторски права на единствениот дигитален пазар на Европската унија. Целта на оваа директива, позната ... Read More »

ЕУ сака да ги заштити европските избори од манипулација на социјалните мрежи

Комисијата ќе направи сè за изборите на Европскиот парламент бидат отпорни на вакви упади, вели Вера Журова, Европската комесарка за правда. Претстојните избори за Европскиот парламент, како резултат на сè почестите злоупотреби на социјалните мрежи, ќе бидат поразлични од претходните, осносно ЕУ со посебни мерки треба да ги заштити изборите ... Read More »

Крај за “балканската Нутела“! Конечно стигна правда за “граѓаните од втор ред“!

Европскиот парламент со големо мнозинство од дури 464 гласа “за“, го донесе извештајот за различен квалитет на производите за источниот и западниот пазар. Во Комитетот за внатрешен пазар и заштита на потрошувачите на Европскиот парламент, ова вклучува промена во Директивата за неправедни трговски практики, но и формирање на специјално европско ... Read More »

ЕУ ја одобри реформата за авторските права на интернет

Технолошките платформи и интернет активисти го подигнаа гласот против одлуката на Европскиот парламент за реформите во регулативата за заштита на авторските права, кои на авторите на видео содржини, музички нумери, производители на вести и сопственици на други права ќе им овозможат да бараат компензација за објавување на нивната содржина онлајн. ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365