Home » Tag Archives: Агенција за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги

Tag Archives: Агенција за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги

Активности на АВМУ за популаризирање на правото за одговор и исправка

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, во изминатиот период, спроведе низа активности насочени кон подигање на јавната свест во врска со користењето на правото на одговор и исправка. Ова право е механизам преку кој граѓаните и правните субјекти можат да ги повикаат на одговорност медиумите во случаите кога тие, ... Read More »

АААМУ констатираше различен однос кај медиумите при известувањето во првите 10 дена од предизборието

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, во Извештајот за медиумското претставување во првите десет дена по распишувањето на изборите, констатира дека дел од медиумите не ги почитуваат програмските начела за објективно и непристрасно прикажување на настаните, обезбедување различни, еднакво третирани гледишта, за почитување на човековото достоинство, за поттикнување на ... Read More »

Од утре стапува на сила забраната за емитување на платено политичко рекламрање

Со последните измени на Изборниот законик што ги усвои Собранието на Република Македонија, почетокот на забраната за емитување платено политичко рекламирање кај радиодифузерите, печатените медиуми и електронските медиуми (интернет порталите) се поместува од 27 февруари 2016 година. Имајќи предвид дека Законот за изменување на Изборниот законик влезе во сила со ... Read More »

Во 2016 година, 50% од програмата треба да биде во домашна продукција

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ги потсетува медиумите дека во 2016 година, се зголемува процентот за емитување изворно создадена програма во Република Македонија на македонски јазик или на јазиците на немнозинските заедници кои живеат во Република Македонија. Како што е пропишано во член 92 ставови 1 и 2 ... Read More »

Oд недела влегува во сила забраната за емитување платено политичко рекламирање

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ги известува сите медиуми дека во недела, 20 декември 2015 година, во 00:00 часот, настапува забрана за емитување платено политичко рекламирање на програмите на радиодифузерите, во печатените медиуми и во електронските медиуми (интернет портали). Забраната е пропишана во член 82 став 1 од ... Read More »

Истражување за досегот на радиостаниците и за уделот во вкупната гледаност на регионалните и локалните телевизии

За потребите на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, маркетинг агенцијата Market Vision од Скопје изработи истражување за  досегот на радиостаниците и за уделот во вкупната гледаност на телевизиските станици што емитуваат програма на државно ниво преку сателит или преку јавна електронска комуникациска мрежа и на телевизиските станици што емитуваат ... Read More »

ТВ индустрија во Р.Македонија – ТВ Сител со најголема гледаност и приходи од реклами

Во истражувањето на Радиодифузната дејност за 2013 година, кое неодамна го објави Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги во однос на резултатите и трендовите кои ги следат ТВ станиците во Република Македонија констатирани се следниве заклучоци: Најгледана телевизија во 2013 година била ТВ Сител 62% од вкупната гледаност отпаѓала ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365