Home » Tag Archives: истражувања

Tag Archives: истражувања

Блокаторите за реклами можеби и ќе ја спасат индустријата за реклами

“Коалицијата за подобри реклами“ – конзорциум од рекламни компании, издавачи и технолошки компании, сака да и` помогне и да ја спаси маркетинг индустријата – преку ‘’уништување’’ на некои нејзини делови. Компаниите членки на коалицијата, ќе разговараат помеѓу другото и за пред-инсталација на селективни блокатори за реклами на веб пребарувачите, како начини ... Read More »

Зошто во продавниците се пушта музика? Дали сакаат да не изманипулираат да купуваме повеќе?

Истражувачите открија дека сопствениците на продавници може да ве натераат да купувате повеќе и да останете подолго во нивните продавници со стратегиско одбирање на музиката која ја пуштаат во истите. Еве сетете се на сите Ваши купувања неделава и признајте си дека факт е дека не можевте да ја избегнете ... Read More »

Предизвиците со кои ќе се соочи маркетинг индустријата во 2017 година

Транзицијата во новата година може да биде задача зад која се крие голем предизвик за компаниите. Работејќи во индустрија каде технолошкиот напредок и одлуките на најголемите социјални мрежи го диктираат начинот на која работиме во исто време значи дека нештата кои функционирале до вчера нема да функционираат и утре. Со ... Read More »

Интервју со Петар Георгиевски од Маркет Висион “Во деловниот свет да учиш од грешките е луксуз“

Денеска на Маркетинг365 разговараме со г-дин Петар Георгиевски, раководител на оделот за истражувања во маркетинг агенцијата Маркет Висион. Петар е дел од компанијата од 2009 година. За својата работа вели дека прибирањето на информации, нивна анализа и носењето одлуки е секојдневен процес што го прави секој човек, свесно или несвесно. ... Read More »

Маркетерите сега ќе можат да вршат истражувања како луѓето реагираат на нивните мобилни реклами

Надвор од големите играчи како Facebook, маркетерите со години се мачеа да докажат дека мобилниот адвертајзинг е ефективен, во значајна мера затоа што кампањите за смартфони ги немаа можностите за мерење и таргетирање кои десктоп огласувачите ги очекуваа. “Она за што маркетерите се засегнати денес е големиот премин од десктоп ... Read More »

Забележителен глобален раст на буџетите за огласување во медиумите

(СВЕТ) – Ако се верува на најновото истражување на eMarketer, адвертајзерите ширум светот, во 2014 година во медиумите ќе инвестираат вкупно околу 545 милијарди долари. Вкупното трошење е зголемено за 5,7% во споредба со 2013 год. СП во фудбал и Зимските олимписки игри заедно со забележителниот раст во online и ... Read More »

“Гемиус” почнува да наплаќа – сајтовите се двоумат дали да продолжат да се мерат

“Гемиус“, полската компанија за статистичка анализа на веб портали, која во Македонија е присутна преку филијала на бугарскиот партнер „Гемиус Бугарија” ЕООД,  најави дека од 01.01.2014 год. почнува да ги наплаќа своите услуги и за македонските портали. Македонските веб сајтови кои ќе сакаат да учествуваат во мерењата и истражувањата на ... Read More »

Мобилниот адвертајзинг во UK во 2013 ќе порасне за 90% а во Македонија ситуацијата драстично поинаква

Денешен Гардијан во својата секција посветена на огласувањето и медиумите се осврнува на се поприсутниот тренд кој компаниите го употребуваат за да градат врска со клиентите, популарниот – мобилен адвертајзинг. Авторот сублимира податоци во кои изнесува претпоставка дека ако пазарот во 2012 год. севкупно го правеле некои 526 милиони фунти, ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365