Home » Tag Archives: ПР (page 4)

Tag Archives: ПР

Неколку работи што треба да ги знаете кога преминувате од новинарство во ПР

Автор: Мајкал Пери , потпретседател за Content Strategy во Vehr Communications. Тој има 25-годишно искуство како репортер и уредник. Статијата првично е објавена на PRDaily. Еден од најголемите предизвици за многумина новинари кои преминуваат во ПР е нивната дотогашна ограничена изложеност кон бизнис страната на нештата. За новинарите кои менуваат кариери, ... Read More »

Неколку совети како да се справите со колегите кои мислат дека знаат се’ за ПР-от

Колумна на Алисон Стеинберг, директор за комункиации во Empire State Pride Agenda, првично објавена на PRdaily. Што може да биде по корисно од колега кој ви укажува на која приказна да направите pitch, каков подвиг на направите или какво соопштение да објавите? :) Тоа би било одлично доколку вашиот колега ... Read More »

ПР почетничка грешка бр.1 : “Немам коментар“

Пред некој ден следев една прес конференција на една институција.На поставеното прашање на еден од новинарите околу еден од тековните настани, лицето кое одговараше на прашањата (политичар) одговори со познатото “Немам коментар“. Ќе беше добро доколку ова беше само еден изолиран случај, но веќе после еден ден имав можност да видам ... Read More »

Спорадичните донации нема да го зголемат угледот на брендот !

Бизнисите даваат неброени илјадници а и милиони евра за добротворни цели секоја година. Покрај тоа што овие донации се често направени со навистина несебични намери, да бидеме реални, Понекогаш целта е да се здобие благо-наклоноста на потрошувачите. Наоѓањето на баланс помеѓу правењето позитивен ПР и едноставното донирање за вредни цели ... Read More »

Како да ја зголемите личната репутација и имиџот

Сашо Дуљанов

Успешните луѓе од бизнисот имаат една заедничка карактеристика: Ја разбираат потребата и важноста на персоналниот пи-ар, и колку тој придонел да напредуваат во кариерата, да имаат подобар имиџ меѓу стручната јавност и да се перцепирани како експерти во нивната област. Еве и еден пример од нашата пракса: Директор на наша ... Read More »

Prime Communications од Бања Лука се добитници на најпрестижната ПР награда во светот – 2015 IPRA Golden World Awards

Prime Communications е наградена во категоријата кризен менаџмент во конкуренција од вкупно 447 пријавени кампањи и проекти од целиот свет Агенцијата „Prime Communications“ е добитник на најпрестижната ПР награда во светот- Златна награда од Меѓународното здружение за односи со јавност за 2015 година (2015 IPRA Golden World Awards)  на свечената ... Read More »

Дилемата околу буџетот за ПР

Колумна на Ноеми Полак, основач и CEO на The Pollack PR Marketing Group, првично објавена на PRdaily. Колку треба да биде буџетот за ПР на малите и средни по големина компании? За разлика од адвертајзингот, за кој постои одговор – од 3 до 5% од бруто приходот, не постојат вистински насоки ... Read More »

PR секторот бележи глобален раст од 7%

Секторот односи со јавност бележи глобален раст од 7%. Toa е главниот индикатор од заклучокот на овогодинешниот Светски извештај за односите со јавноста . The Holmes Report и ICCO ги собираа податоците од преку 400 компании за односи со јавност од целиот свет и понудија најјасен приказ на состојбата во овај ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365